2020-10-21

De essentiële rol van automatiseren van Infrastructuur

Jeffrey van Pelt is Linux Automation Engineer en is momenteel werkzaam voor een grote scheepvaart organisatie. Het doel van Jeffrey is zoveel mogelijk werk uit handen nemen bij mensen en delegeren naar computers. Met als doel om consistente, reproduceerbare oplossingen te bouwen voor onze klanten. In een interview mogen wij het enthousiasme omarmen dat Jeffrey heeft voor automatiseren.

 

Hoi Jeffrey! Hoe ben jij bij Lorenson Cabbana terecht gekomen?

Rond de tijd dat ik aan het afstuderen was had ik bij mijn toenmalige opdrachtgever een gezonde interesse ontwikkeld voor alles in Linux. Echter waren mijn mogelijkheden voor een opdracht destijds beperkt, aangezien ik alleen hobby ervaring had en nog geen certificeringen. Lorenson Cabbana wilde mij toen helpen om een vliegende start te maken in mijn (nieuwe) carrière als Linux Engineer. Om te beginnen heb ik ruim baan gekregen om mij te certificeren en heeft Lorenson Cabbana hard gezocht naar een plek die goed aansloot bij mijn vaardigheden. Dat is eigenlijk wel een beetje de rode lijn in mijn carrière tot zover. Iedere opdracht is/was uitdagend, maar nooit op een manier dat het onoverkomelijk lijkt. Ik ben nog steeds aan het leren en zal dat altijd blijven doen. Fast-forward bijna 7 jaar en mijn carrière is best wel goed gelukt!

Wat is jouw ambitie?

Automatiseren vind ik heel erg leuk om te doen, het is heel erg gaaf om 'aan het einde van de dag' je server zichzelf te zien configureren. Ik ben van mening dat het heel veel bijdraagt aan grip houden op je infrastructuur. Als je kijkt naar de steeds hogere mate van complexiteit in sommige delen van ons vak, is het onmogelijk om alles altijd de volle aandacht te geven die het vereist. Echter, door het te automatiseren, hoeft dat ook niet. Het laten uitvoeren van 'standaard' werk (alles wat een bekende start en eind situatie heeft) door mijn computer laat mij vrij om me bezig te houden met complexere zaken.

In mijn 'ideale' wereld onderhoud een infrastructuur zich voor het grootste gedeelte zelf. Waardoor er veel ruimte overblijft om te verbeteren. Een leuk voorbeeld daarvan is Guild Wars 1, dit is een MMO die uitkwam in 2005 en de opvolger in 2012. Het onderhoud van het complete platform is door de ontwikkelaars zo ver geautomatiseerd dat het door 2 mensen gedaan kan worden. Met als gevolg dat de uitgever van het spel niet de intentie heeft om het spel op te doeken.
https://kotaku.com/the-two-developers-keeping-guild-wars-1-alive-1826435630

En als bonus, als het uitrollen/inrichten van je infrastructuur automatisch is, hoef je je ook geen zorgen te maken over Disaster Recovery. Want waarom zou je een deployment server met 300 GB aan software packages back-uppen als je deze binnen 2 uur opnieuw kan maken van scratch? In het geval van deze klant maken we gebruik van het 'Infrastructure as code' principe. Zo min mogelijk configuratie wordt met de hand gedaan, zo veel mogelijk door Ansible.

Hoe bereik je die ambitie?

Heel veel oefenen, sommige mensen zeggen wel eens 'wat jij kan, dat kan ik nooit'. Dat is niet waar, de enige reden dat ik dit kan is omdat ik het heel veel doe. Ook 'veransibellen' begon ooit als hobby, maar inmiddels kan ik het goed genoeg dat ik overdag bijna niet anders meer doe.

Heb je tips voor anderen met dezelfde ambitie?

Regel voor jezelf een omgeving waar je niet bang hoeft te zijn dat een systeem niet meer werkt. Ik doe dit zelf middels Docker en soms KVM, dat geeft mij de vrijheid om te experimenteren met Ansible, maar ook andere software. Zo kan ik met Docker heel snel 'wegwerp' systemen maken om te testen of mijn Ansible code doet wat ik verwacht. Dat verkort het ontwikkeltraject enorm, aangezien ik niet iedere keer een nieuw systeem hoef op te tuigen.

Voor de complexere zaken, bijvoorbeeld een prototype infrastructuur voor een klant, kan ik dan het gehele netwerk op mijn laptop virtualiseren met KVM. Een van de klanten waar ik op dit moment voor werk wil een hybrid cloud omgeving hebben op basis van Kubernetes. Echter hebben zij op het moment geen Linux infrastructuur. Om aan die wens te voldoen ben ik Ansible code aan het ontwikkelen om Foreman/Katello (https://theforeman.org), FreeIPA (https://freeipa.org) en Microsoft Active Directory koppelen. Met als eindresultaat dat deze klant straks een infrastructuur heeft die, waar het kan, helemaal is geautomatiseerd. Hiermee kan onze klant vervolgens zijn hybride cloud omgeving uitrollen. Wat, net als de rest, zoveel mogelijk geautomatiseerd is!

Wat brengt Lorenson Cabbana jou in je carrièrepad?

Een werkgever die je behandelt als collega en niet als werknemer waar mogelijk. Daardoor is het makkelijk om 'even de baas te bellen' over updates hoe het gaat bij een nieuwe klant, of hij nog iets kan doen om mij/die klant beter te helpen. Of dat die nieuwe klant toch wel erg ver rijden is en of ik dan een toch een leaseauto kan krijgen.

Onze klanten zijn heel belangrijk voor ons, maar zonder mijn collega's kunnen we ze niet zo goed helpen als nu. En dat is waar Lorenson Cabbana zich voor inzet, medewerkers en klanten.

Copyright 2018 - Lorenson Cabbana - Alle rechten voorbehouden  Privacy Verklaring